Koraszülöttség vagy kis születési súly

Koraszülötteknek nevezzük azokat a gyermekeket, aki a 37. terhességi hét előtt születnek. A koraszülöttek súlya általában nem éri el a 2500 g-ot. Az időre született, de kis súlyú újszülött esetében méhen belüli sorvadásról beszélnek. Egy extrém koraszülött gyermek 1500 g-nál is kisebb súlyú. A legtöbb egészségi és fejlődési probléma az 1000 g alatti újszülötteknél adódik.
A korrigált életkort a megtermékenyítés becsült dátumától számítjuk, melyre a kora terhességben végzett ultrahang-leletből vagy az utolsó menstruáció idejéből következtethetünk. A korrigált életkor koraszülöttek esetében jobban kifejezi a biológiai kort, mint a naptári életkor. A koraszülött gyermek fejlettségét az első években a biológiai (korrigált) életkorhoz viszonyítjuk.
Jellemzők: A koraszülött babák a tüdeje gyakran fejletlen, így sokszor gépi lélegeztetést igényelnek a megszületést követően. A légzés és keringés szabályozása is még éretlen, így ezek kezdetben állandó monitorizálást igényelnek. Hőszabályozásuk labilis, ezért inkubátorban, megfelelő hőmérsékletet kell nekik biztosítani. Kezdetben - mivel a szopóreflex még nem alakult ki - az édesanya által lefejt tejet szondával vagy kanállal adják nekik oda. Mivel azonban a gyomruk eleinte csak kis adag anyatejet bír el, a tápanyag többi szükséges részét infúzióban kell pótolni, majd óvatosan, napról napra lehet az anyatej mennyiségét növelni és az infúzió adagját csökkenteni, majd végleg elhagyni. Közben - ahogy az újszülöttkori reflexek megjelennek - fokozatosan el lehet kezdeni a szoptatást. Ez nagy türelmet és odafigyelést igényel mind a kórházi személyzet, mind az édesanya részéről. Mivel a koraszülött babáknak az immunrendszere még fejletlen, fokozottan kell őket óvni minden fertőzéstől. Ezeknél a babáknál az újszülöttkori sárgaság és vérszegénység is fokozottabban jelentkezik.

Táplálási nehezítettség a koraszülöttek kb. 40%-nál jelentkezik az első életévben.
Ennek oka lehet többféle: az orális motoros koordináció zavara, éretlenség, belső szervek (tüdő, nyelőcső) érintetsége, keringési, szabályozási zavar, traumatizáltság, nehezített anya- gyermek kapcsolat
Ennek következtében a behozó súlynövekedésük elégtelen lesz. Ez magával vonhatja a pszichomotoros fejlődés lassulását is. A családot ez nagyon megviseli, mind pszichésen mind fizikailag, a folyamatos aggódás miatt.

Megelőzés: A lehetőség szerinti (állapot stabilizálást követően) minél korábbi szájon át történő táplálás, szoptatás, a szülők pszichés támogatása, Kenguru módszer a koraszülött osztályokon.
A koraszülöttek növekedése gyorsabb, mint az időre született gyermekek magzati fejlődése. Ezért a koraszülöttek súlyhoz viszonyított tápanyag- és energia-szükséglete nagyobb az első hetekben és hónapokban, az időre született gyermekekéhez képest. A kiegyenlítő növekedés, melynek során gyorsabb növekedés látható és a gyermek behozza lemaradását fokozott tápanyag- és energia felhasználással jár.
A nagyon koraszülött gyermekeknél speciális táplálásra van szükség: a kórházban és a hazabocsátást követően a "terminus" (kiírt születési idő), illetve 300–3500 g eléréséig az anyatejet fehérjékkel és ásványi anyagokkal, vagy speciális koraszülött tápszerekkel kell dúsítani, melyek több energiát, fehérjét és nyomelemet tartalmaznak, mint a hagyományos tápszerek. Ezeket a tápszereket pótláshoz is használhatjuk anyatejes táplálás mellé. E tápszerek alkalmazásához a kórházban kell a szülőknek eligazítást kapniuk.
A gyermek 4-6 hónapos korában kapjon más ételeket, az időre született gyermekekhez hasonlóan. A megfelelő táplálás biztosításához a nagyon koraszülött gyermekek, különösen az 1000 g-nál kisebb súllyal születettek számára, korábban, már 3–3,5 hónaposan (születési időpont) kezdjünk el más ételeket kóstoltatni.
A születéskor 1500 g-nál nagyobb súlyú gyermekek egyenletesen növekednek a születési súly elérése után is (10–14. napon).
A nagyon koraszülött gyermekek testi fejlődése szinte mindig elmarad a születés utáni terhelő körülmények miatt. Amint a koraszülött csecsemő megfelelően táplálhatóvá válik, kiegyenlítő növekedés indul meg náluk, mint ahogy az intrauterin fejletlen ("smallfordate") gyermekeknél is. A kiegyenlítő növekedés elmaradása jelzi a továbbra is fennálló táplálási problémát, működési zavart, vagy alapbetegséget.
Evéssel, etetéssel kapcsolatos további linkek:
http://www.lll.hu/szfuzet/koraszulott
http://divany.hu/poronty/2014/10/13/koraszulottet_szoptatni_nem_faklyasmenet_kicsit_sem_az/
http://www.koraszulott.com/