Ajak- és szájpadhasadék

Magyarországon évente 1000 újszülöttből kettő születik ajak- és szájpadhasadékkal. Ez a második leggyakoribb fejlődési rendellenesség.

Az ajak, az állkapocs és a szájpad fejlődési rendellenessége az ötödik és a tizenkettedik terhességi hét között alakul ki. Az okok részleteiben még nem ismertek, azokat minden esetben nagyon nehéz feltárni, általában öröklött és környezeti tényezők állnak a háttérben. Több gén örökletes elváltozása okozza. Az örökletes tényezők befolyásának aránya 15-30% között mozog. Érintett családokban gyakrabban fordul elő ismételten archasadék.

Az archasadékos fejlődési rendellenesség nagyon változatos képet mutat, körülbelül száz különböző enyhébb és súlyosabb megjelenési formája létezhet. Az ajak, az állcsont és a szájpad területén lévő folytonossághiányt, hasadékot értjük rajta, de az izomzat is rossz helyen tapad, más a lefutása. A hasadék korlátozódhat csak az ajakra, illetve az az ajakra és a mögötte lévő állcsontra. Állcsonthasadék önmagában nem fordul elő. A szájpad hasadéka érintheti csak a lágyszájpadot vagy végighúzódhat az egész szájpadon. A kemény szájpad izolált hasadéka nem fordul elő. A szájpadhasadék kombinálódhat ajak-és állcsonthasadékkal. A hasadékok lehetnek bal-, jobb- vagy kétoldaliak.

Kezelés: a hasadékos gyerekek kezelése különböző szakemberek összehangolt munkáját igényli. A team tagjai: gyereksebész, fül-orr-gégész, logopédus, szájsebész, fogorvos, pszichológus. Az ajakhasadék műtétjére általában 3 hónapos korban kerül sor. A szájpadhasadék műtéti zárása 1-1,5 éves korban történik.

A hasadékos gyerekek táplálása a szülést követően elsőként fellépő probléma, amivel a szülők szembesülnek. Táplálásuk általában nehezebb és több időt vesz igénybe. Segítségre, és több türelemre van szükségük mind az anyáknak, mind a babáknak.

Az ajak- illetve ajak- és állcsonthasadék esetén a mellbimbó vagy cumi bekapása, az arra rázárás és vákuum kialakítása jelenthet nehézséget a babának. Ha ezt sikerül megoldani, akkor a gyermek képes szopni vagy cumisüvegből táplálkozni. Ajak-, állcsont- és szájpadhasadék, vagy izolált szájpadhasadék esetében a száj és az orrüreg átjárhatósága folyamatos, ez nehezíti meg a gyermek táplálását. A baba nem képes nyelvével a mellbimbót a szájpadjához szorítani, és nem tud vákuumot képezni. Ilyenkor a szoptatás nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem sikerül. A táplálási nehézség a szájpadhasadék zárása után szűnik meg.

Szoptatás: bár nehezebb és sok türelmet kíván, mint egy hétköznapi baba esetében, mégis érdemes megpróbálkozni vele. Az anyatej egyedülálló összetétele miatt a legmegfelelőbb táplálék a babáknak. A benne található immunanyagok védik a gyermek immunrendszerét, valamint a hasadék miatt érzékenyebb orr- és középfül nyálkahártyát is. A szoptatás során a baba orrába kerülő anyatej semmilyen panaszt nem okoz. A szoptatás segít megelőzni a hasadékos gyerekeknél gyakran előforduló középfülgyulladást is. Az újszülött szoptatása bensőséges együttlétet biztosít, segíti a kötődést, a jó anya-gyerek kapcsolat kialakulását. Szopásnál a babának erősebb ajak- és szájizomzatra van szüksége, mintha cumisüvegből enne. A szopásnál megerősödött izomzat jelentősen megkönnyítheti a hasadék műtéti zárását, elősegítheti az optimális műtéti eredmény elérését, valamint a későbbi beszédtanulást is pozitívan befolyásolja. Műtét után az anyatej csökkenti annak kockázatát, hogy a baba elkap valamilyen fertőzést a kórházban, segíti a műtéti heg gyógyulását. A szoptatás és az édesanya közelsége megnyugtatja a babát.

Ha a szoptatás nem tud megvalósulni, számtalan segédeszköz áll rendelkezésre az újszülött megfelelő táplálására. Cumisüvegből vagy speciális pohárból is meg lehet etetni a babát. Ezeken kívül létezik egy ún. SNS-szoptanít nevű készülék is, ami azoknak az édesanyáknak nyújt segítséget, akik nem tudják természetes úton szoptatni babájukat. Megkönnyíti a baba számára a tej vagy tápszer elfogyasztását, ha a cumisüveg cumiját az oldalán lyukasztjuk ki, így a folyadék a szájüregben oldalt csurog le, és lenyeléskor lassan kerül a garaton keresztül a gyomorba. Számos speciális cumisüveg, etetőcumi létezik kifejezetten hasadékos gyerekek számára. Ezekből a speciális cumisüvegekből úgy etethetjük meg a babát, hogy a palackot vagy a cumit enyhén összenyomjuk, így a lefejt anyatej vagy tápszer a baba szájába jut anélkül, hogy komoly erőfeszítést kéne kifejtenie. A nyomás ne folyamatos legyen, inkább pumpálás szerű. A speciális cumival a tej áramlása könnyen szabályozható, és levegő nem tud bejutni a cumiba. A baba akkor is képes a saját igényeinek megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutni, ha csak nagyon gyengén vagy egyáltalán nem tud szívni. Nagyon fontos, hogy mindig tartsunk szünetet, ha a baba köhögni vagy tüsszögni kezd. Előfordul, hogy úgynevezett szájpad obturator szükséges ahhoz, hogy etetni lehessen a babát. Ez egy speciálisan méretre készült lemez, amelynek segítségével a szájpadhasadék lezárható.

Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a babát csak mesterségesen, szondán keresztül lehet táplálni. Ez a legelőnytelenebb táplálási forma a gyerek számára. A baba nem tudja kielégíteni szopási igényét, száj- és arcizmai nem tudnak megfelelően megerősödni. Ez a táplálási forma csak kivételes esetekben, pl. a központi idegrendszer sérülése miatt kialakuló nyelési problémák esetén ajánlott és indokolt.

Az elválasztás a pépes ételek bevezetése a hasadék nélkül született társaikhoz hasonlóan hat hónapos korban kezdődik. Kezdetben gyümölcs, illetve zöldségpüréket kínáljunk a babának, később kevésbé pépes ételekkel is próbálkozhatunk.

A szilárd ételek bevezetése késhet, és nehezebb lehet. Problémát okozhat, hogy étel jut a gyermek orrába, amitől köhögnie, tüsszentenie kell. A rágás gyengesége is nehézség lehet, de idővel és sok türelemmel a gyermek megtanulja elfogyasztani a darabos ételt is. Az étkezés végén mindig kapjon folyadékot a gyermek, ami lemossa a táplálékot a hasadék területéről.

Felhasznált irodalom:

Vörös Krisztina, Seper László: Mosolyogj bátran!
Útmutató ajak- s szájpadhasadékos gyermekek kezeléséhez
Christa Herzog-Isler, Klaus Honigman: „Kérlek légy egy kis türelemmel!”
Útmutató az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek szoptatásához

Ajánlott linkek:

www.hasadek.hu
www.gyereksebesz.hu/ajakszajpadhasadek.php
www.medela.hu/etetoeszkozok/specialis-etetoeszkozok
www.bethesda.hu/anyatejes-taplalas-ambulancia