Rólunk

A JóLenni evészavarokkal és evésterápiával foglalkozó oldalt a Budapesti Korai Fejlesztő Központ szakemberei hozták létre a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott komplex evésterápiás program keretében. A munkában gyermekorvosok (gyermek neurológus, gyermek gasztroenterológus, gyermek rehabilitációs szakorvos) gyógypedagógusok, gyógytornászok, pszichológusok vettek részt.

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Budapesten és a vonzáskörzetben élő 0-6 éves korú, megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermeknek és családjaiknak teljes körű és a család sajátos szempontjait figyelembe vevő szolgáltatásokat (komplex diagnosztikai vizsgálatot, egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztő és terápiás programot, egyéb szociális segítséget és tanácsadást) biztosítson. Intézményünk 1998-óta kiemelkedően közhasznú szervezetként működik, fenntartója a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány. Megalakulásunk óta törekszünk arra, hogy az érintett populációt, köztük koraszülötteket, fejlődési rendellenességgel született, mozgás- és értelmi akadályozott, autizmussal élő gyermekeket (és családjaikat egyaránt) a legjobb tudásunk szerint ellássuk. Évente több mint 500 család keresi fel a Központot diagnosztikus vizsgálatra, és évente 460 gyermek illetve család kapja meg azt a terápiás segítséget, mellyel – reményeink szerint javítani tudunk a gyermek állapotán és a család életminőségén.

A NCTA-2014-10809-F regisztrációs számon nyilvántartott pályázati program (Szakmaközi együttműködés hiányterülete a hazai korai megsegítésben - evésterápia különböző eredetű étkezési zavarokkal küzdő fogyatékos gyermekek ellátásában) alapvető célja egy szakma- és szektorközi együttműködésen alapuló ellátási protokoll létrehozása és hosszú távon való működtetése, mely az étkezési zavarokkal küzdő kisgyermekek és családjaik számára nyújt ellátást a Budapesti Korai Fejlesztő Központban, és a létrejövő modell alapján bárhol az országban. Célcsoportja továbbá a korai gyermekellátásban dolgozó szakemberek, akik számára az alapképzések tematikájából hiányzó evésterápiás továbbképzést hozunk létre és indítunk három régióban. A projekt tapasztalatait szakmai fórumokon ismertetjük, és elindítjuk a szülők és a szakemberek tájékoztatását egyaránt felvállaló dinamikus evésterápiás honlapot. Szülőszervezetek intenzív bevonása folyamatos megerősítést ad a célcsoport igényeinek szem előtt tartásához mind a regionális képzések, mind a honlap létrehozásában. Az általuk toborzott szülőcsoportok számára tematikus evésterápiás workshopokat tartunk. Az egészségügyi és oktatási szakemberek és szülők együttműködéséből kialakuló modell alapján bekerülhet az evésterápia az szakellátásba, a probléma megjelenhet a graduális képzésekben, ezáltal támogatva az ember legalapvetőbb szükségletének kielégítését különböző fogyatékosságok esetén is.